JEZUS JE BIL MOŽ JASNE BESEDE

Mnogi si danes želijo jasne besede. Nočejo govorice, ki na dolgo in široko razlaga, ne da bi prišla do bistva. Ko pa pade resnična beseda in zaboli, so ogorčeni, užaljeni ali preobremenjeni.
Jezus je bil mož jasne besede. Današnjega evangelija ni potrebno na dolgo razlagati. Pavel je povzel z besedami: »Premagaj hudo z dobrim« (Rim 12,21). To nas vznemirja. Marsikdo bi si želel Jezusa, ki zahteva malo manj.
Jezusovo merilo ni povprečen človek. Ne pravi, da je tisti, ki dela to, kar je pač običajno, že dober in pošten. »Pri spovedi že dolgo nisem bil, saj nimam večjih grehov«, slišimo večkrat. Vznemirljiv je predvsem drugi del stavka. Izhaja iz tega, da zadostuje, da nimamo večjih grehov. Jezus odgovarja: »Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče«. Merilo za naše življenje je torej Bog in ne povprečni človek.
V Matejevem evangeliju pravi Jezus, naj bomo popolni, kakor je to naš nebeški Oče (Mt 5,48).
Popolni nismo, če smo perfektni, brez napak. Popolnost se izraža v usmiljenju, velikodušnosti do drugega, ker je to osrednja božja lastnost.
Jezus je govoril o Bogu, ki odpušča, ki dovoli soncu, da sije tudi za krivične, ki človeka ni obsodil, ker je križal njegovega Sina. Govoril je o Bogu, ki človeka brezpogojno ljubi.    

 

Največja slabost nasilja je v tem, da poraja prav to, kar hoče uničiti. Namesto da bi zlo zmanjšalo, ga poveča.
S silo lahko lažnivca umorimo; ne moremo pa umoriti laži in ne vzpostaviti resnice. S silo lahko umorimo sovražnika, ne moremo pa ubiti sovraštva.
Nasilje samo okrepi sovraštvo. takšen je tek stvari. Nasilje vračati z nasiljem, veča nasilje in dela noč, ki je brez zvezd, še temnejšo.
Tema ne more pregnati teme; to more samo luč. Sovraštvo ne zmore pregnati sovraštva; to zmore samo ljubezen.